Víte, jaké jsou výhody japonské kuchyně? Nejenže vás zbaví přebytečných kilogramů, ale navíc podpoří i vaše zdraví a správnou funkci organismu. Inspirujte se japonským stylem vaření a vsaďte na kvalitní suroviny.
Ryby v hlavní roli
V japonské kuchyni hrají hlavní roli ryby. Ty se podávají nejen na oběd nebo na večeři, ale klidně si je můžete dopřát i ke svačině a dokonce i ke snídani. Vždy se zajímejte o to, odkud mražené ryby pochází a zda byly zamrazeny přímo na moři. Pokud si vyberete obalované ryby, připravujte je těsně před podáváním. Skvělou pochoutkou jsou i rybí speciality, kam patří například krevety, kalamáry nebo chobotnice, které jsou v Japonsku velmi oblíbené.
Menší porce
I když jste možná zvyklí na tři velké porce jídla denně, u japonské kuchyně je to jinak. Typické jsou menší porce, abyste toho mohli ochutnat co nejvíc. Většinou nikdy nechybí malá miska rýže, polévka, která je podobná našemu vývaru a také třeba nudle, těstoviny nebo jiná malá příloha. U hlavního chodu tak často můžete mít několik malých mističek, u kterých vás napadne, jestli vás vůbec zasytí. Po tomto jídle však budete příjemně překvapení, že vám pokrm stačil.
Jednoduchost
Celkově je pro asijské země typická jednoduchost pokrmů. Většina jídel se připravuje dušením a vařením. Část pokrmů smažením. Jen málokdy se pokrmy pečou hodiny v troubě. V tomto případě můžete využít mražené potraviny, které stačí dát na pánev a připravit těsně před podáváním.
Rychlá příprava
Tento typ vaření si zamilujete nejen kvůli zmíněné jednoduchosti, ale také pro rychlou přípravu. Nemusíte oběd plánovat hodiny dopředu, pokud máte dostatečně naplněnou lednici a mrazák, stačí jen sáhnout po typickém hotovém jídle a za okamžik jej servírovat. Vyzkoušet můžete nejen hotové směsi, například k rybám nebo k masu, ale také si pochutnáte na jarních zeleninových rolkách, případně smažené zelenině.
Nové chutě
Nebojte se nových chutí, i když se vám budou zdát některé kombinace příliš divoké. V Japonsku se často setkáte s kombinací sladkých a slaných chutí, stejně jako použití sladkých a kyselých kombinací. Obvyklé jsou také ostré a kořeněné pokrmy, které jsou doplněny například vývarem pro zjemnění chuti.